top of page

13 απίστευτα οφέλη της ανάσας σύμφωνα με την Επιστήμη


Γυναίκα που εφαρμόζει έναν ειδικό τρόπο αναπνοής .

Τρόποι αναπνοής υπάρχουν αρκετοί. Αν ανακαλύψεις εκείνον που σου ταιριάζει καλύτερα και ασκηθείς, θα έρθεις σε αυτό που λέω ανάσα. Σε τι διαφέρει; Είναι ενσυνείδητη, και φέρνει τη βαθιά ανακούφιση. Είναι επίσης απαραίτητη, ειδικά αν βασανίζεσαι από άγχος. Είναι η βάση της συνολικής υγείας. Μια λειτουργία ζωτικής σημασίας που συνήθως δεν έχουμε, δηλαδή μια πλήρης δέουσα αναπνοή.


Η ανάσα στηρίζει την ευημερία

Όταν η αναπνοή βαθαίνει, η ζωή μπορεί πραγματικά να απορροφηθεί. Η βαθιά αναπνοή είναι μια καταπληκτική συνήθεια. "Πάρε μια ανάσα" λέμε σε κάποιον, όταν νιώθει πολύ κούραση. Πέραν του ότι βοηθά στη χαλάρωση, είναι ένας εκλπηκτικός τρόπος για να απελευθερώνουμε τις τοξίνες και να βελτιώνουμε ακόμα και την πεπτική μας υγεία. Στο Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ συνέταξαν μια συναρπαστική μελέτη που δείχνει το πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτό το είδος αναπνοής. Ο Mark Karsnow, βιοχημικός και συντάκτης της μελέτης, εξηγεί ότι εντόπισαν μια μικρή ομάδα νευρώνων που συνδέουν την ανάσα -αυτό το είδος βαθιάς αναπνοής- με τη χαλάρωση, την προσοχή, ακόμη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων και τη μείωση του άγχους.


Οι περισσότεροι ενήλικες έχουμε χάσει την πλήρη οργανική αναπνοή μας λόγω συναισθηματικών ή σωματικών τραυμάτων από την παιδική ηλικία. Το αποτέλεσμα είναι να αναπνέουμε ρηχά, χάνοντας όλα τα απίστευτα οφέλη της βαθιάς αναπνοής - της ανάσας. Και είναι αλήθεια αρκετοί που δεν έχουν συνείδηση της αναπνοής και την θεωρούν δεδομένη.


Ερευνητές Νευροεπιστημών και Αισθητικοκινητικής επισήμαναν ότι οι καταστάσεις τραύματος δημιουργούν μια περιορισμένη αναπνευστική ικανότητα. Ενεργοποιούνται αντιδράσεις που προκαλούν το Αυτόνομο Νευρικό Σύστημα (ΑΝΣ) να σημάνει τη συγκράτηση της αναπνοής για να ακινητοποιήσει το σώμα. Ένας θεραπευτής που αντιλαμβάνεται το σωματονοητικό σύστημα του ανθρώπου από αυτή την οπτική, συνεργάζεται με το άτομο για να αποκαταστήσει την πλήρη οργανική αναπνοή του. Ώστε, να μπορέσει το έμφυτο θεραπευτικό σύστημα που ενυπάρχει στο Αυτόνομο Νευρικό του Σύστημα να ενεργοποιηθεί για να αποκαταστήσει τη βέλτιστη κατάσταση υγείας του.


Είναι μια στρατηγική στην οποία μπορούμε να εξασκηθούμε όλοι. Δεν θα σας πω ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε το στόμα σας και να πάρετε βαθιά αναπνοή, όχι. Θέλει εξάσκηση για τους πιο πολλούς, όπως ήθελε και για μένα. Πήρε χρόνια να φτάσω αβίαστα, και φυσικά ευχάριστα, σε αυτό που λέω ανάσα και στο οποίο οδηγώ και άλλους να πάνε. Σίγουρα όμως θα σας πω πιο κάτω για τα 13 απίστευτα οφέλη της βαθιάς αναπνοής - ανάσας, σύμφωνα με την Επιστήμη,


Γυναίκα που ανασαίνει ανακουφισμένη ξαπλωμένη σε ένα λιβάδι

Τα 13 οφέλη της ανάσας σύμφωνα με την Επιστήμη...


1.Εξουδετέρωση τοξινών

Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί να απελευθερώνει το 70% των τοξινών του μέσω της αναπνοής. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα φυσικό τοξικό απόβλητο που προέρχεται από τη μεταβολική διεργασία του σώματος και έτσι πρέπει να αποβάλλεται συχνά. Όταν οι πνεύμονες συνηθίζουν να δέχονται σύντομες και ρηχές αναπνοές, δε μπορούν να αποβάλλουν όλες τις τοξίνες. Είναι λοιπόν, πολύ χρήσιμο να έχουμε αυτή τη συνείδηση, έτσι ώστε να δίνουμε τουλάχιστον 10 λεπτά στη βαθιά αναπνοή - ανάσα -, το λιγότερο 2 ή 3 φορές την ημέρα.


2. Ανύψωση της διάθεσης και μείωση του πόνου

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η αναπνοή βοηθάει να απαλύνεις τον πόνο (π.χ. κατά τον φυσικό τοκετό). Η μεγάλη βαθιά αναπνοή χαλαρώνει το μυαλό/σώμα και φέρνει διαύγεια, μειώνοντας υπερβολικά τα επίπεδα του άγχους. Δώσε προσοχή στην ανάσα σου. Αυξάνει τα χημικά της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο μειώνοντας παράλληλα και τον φυσικό πόνο. "Όταν θέλεις να βρεις τη σοφία, ανάσανε!" είναι το σύνθημά μου στα εργαστήριά μου. Ανάπνευσε αργά, βαθιά, και σκόπιμα νοιώσε το σώμα σου. Και όσο μπορείς να χαλαρώσεις το σώμα, τόσο μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι η αναπνοή σου μειώνει τον πόνο και φέρνει διαύγεια και ιδέες.


3. Ρύθμιση άγχους

Η αναπνοή είναι πράξη που κάνουμε ασυνείδητα. Αυτή όμως η σχεδόν μαγική διαδικασία μας ωφελεί θαυμαστά όταν γίνεται ρυθμικά, αργά, και βαθιά. Πολλοί έχουμε βιώσει, τουλάχιστον μία φορά, την αναπνοή μας να είναι κοφτή και γρήγορη όταν φοβόμαστε ή αγχωνόμαστε. Με άλλα λόγια, η αναπνευστική διαδικασία σπάει και αλλοιώνεται, "ταράζοντας" την καρδιά μας. Ευτυχώς, η ανάσα μας έχει την ικανότητα να ρυθμίζει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και διεγείρει τη χαλάρωση. Το αποτέλεσμα είναι και η καρδιά να ηρεμεί.


4. Βελτιώση της στάσης του σώματος

Η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής - ανάσας, σου επιτρέπει να βελτιώσεις τη στάση του σώματός σου, και ειδικά στον αυχένα και την πλάτη. Γεμίζοντας αέρα τους πνεύμονες, διεγείρεις τη σπονδυλική στήλη να τοποθετηθεί σε ισορροπημένη και σωστή στάση. Δοκίμασέ το!


5. Υποβοήθηση του λεμφικού συστήματος

Το λεμφικό σύστημα ανήκει στο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελείται από ένα πολύπλοκο δίκτυο λεμφικών αγγείων, ιστών, οργάνων και λεμφαδένων, για πολλαπλές λειτουργίες. Μία από αυτές είναι και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων των νεκρών κυττάρων και των αποβλήτων από το σώμα. Η ανάσα μας βοηθά την απομάκρυνση αυτή, επιτρέποντας στο πλάσμα του αίματος να ρέει κατάλληλα, έτσι ώστε το σώμα να δουλεύει πιο αποδοτικά.


Ενσυνείδητη αναπνοή


6. Φροντίδα της καρδιάς

Κάτι ενδιαφέρον να γνωρίζεις, είναι ότι η αερόβια άσκηση χρησιμοποιεί το λίπος ως ενέργεια. Από την άλλη, η αναερόβια άσκηση (δηλαδή η προπόνηση ενδυνάμωσης) χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως ενέργεια. Όμως, εάν συνηθίσεις στην καθημερινή "άσκηση" της βαθιάς αναπνοής, θα κάνεις μια καταπληκτική ρουτίνα για την καρδιά. Αυτό θα βελτιώσει την καρδιαγγειακή σου υγεία και θα σε βοηθήσει να κάψεις τα λιπώδη κύτταρα.


7. Βελτίωση της πέψης

Είναι πολύ απλό. Δίνοντας στο σώμα σας περισσότερο οξυγόνο και πιο ομοιόμορφα, το παρέχετε και στα πεπτικά όργανα. Αυτό τα ενεργοποιεί και λειτουργούν πιο αποδοτικά. Επιπροσθέτως, βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και διεγείρει τη δράση του εντέρου. Επιπλέον, θυμηθείτε ότι αυτό το είδος αναπνοής ρυθμίζει το νευρικό σύστημα. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε πιο ήρεμοι και επιτρέπει στην πέψη να γίνεται με ήρεμο και αποδοτικό τρόπο. Απορροφάτε ακόμη και τις θρεπτικές ουσίες καλύτερα, και εύκολα αποβάλλετε τις περιττές.


8. Μασάζ στα όργανα σας

Οι κινήσεις του διαφράγματος (του λεπτού μυός που βρίσκεται κάτω από τους πνεύμονες), κατά τη διάρκεια της άσκησης της αναπνοής κάνουν μασάζ στο στομάχι, το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας και βελτιώνεται η κυκλοφορία σε αυτά. Όταν εισπνέετε αέρα το διάφραγμα κατεβαίνει και η κοιλιά σας επεκτείνεται. Όταν εκπνέετε, το διαφράγμα ανεβαίνοντας κάνει επίσης ένα μασάζ στην καρδιά. Αυτή η ενσυνείδητη αναπνοή, ενισχύει επίσης και τονώνει τους κοιλιακούς μύες σας.


9. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το οξυγόνο που ταξιδεύει μέσω του αίματος, συνδέει την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν με την βαθιά αναπνοή το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνεται, βελτιώνεται και η ικανότητα του σώματός σας στο να μεταβολίζει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, ενισχύοντας μαζί με το νευρικό και το ανοσοποιητικό συστήμα.


10. Ενίσχυση των πνευμόνων

Όπως αναπνέετε βαθιά, οι πνεύμονες γίνονται πιο ισχυροί και υγιείς. Είναι καλό προληπτικό μέτρο κατά των αναπνευστικών προβλημάτων.


11. Ώθηση της ενέργειας και βελτίωση της αντοχής 

Οι ασκήσεις αναπνοής αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, καθώς μειώνουν το φόρτο εργασίας για την καρδιά, με δύο τρόπους: Η βαθιά αναπνοή οδηγεί πρώτον, το είπαμε πριν, σε πιο δυνατούς πνεύμονες. Και δυνατοί πνεύμονες φέρνουν περισσότερο οξυγόνο στο αίμα. Το αίμα πηγαίνει στην καρδιά η οποία το στέλνει στους άλλους ιστούς. Με εμπλουτισμένο αίμα τώρα, η καρδιά δεν χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Δεύτερον, η βαθιά αναπνοή οδηγεί σε αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας, που σημαίνει ότι έτσι η καρδιά δεν εργάζεται τόσο σκληρά ούτε για να διανείμει το αίμα. Έτσι αυξάνονται και τα επίπεδα αντοχής.😊


12. Βοήθεια στον έλεγχο του βάρους 

Αν έχεις περισσότερο βάρος από όσο χρειάζεσαι, το επιπλέον οξυγόνο καίει το περιττό λίπος πιο αποτελεσματικά. Αν έχετε λιγότερο πάλι, το επιπλέον οξυγόνο τρέφει τους "πεινασμένους" ιστούς και αδένες, καθώς η μεγάλη και βαθιά αναπνοή - ανάσα - βοηθά στην αναγέννηση των κυττάρων.


13. Συναισθηματική ανακούφιση και απελυθέρωση

Εγκλωβισμένη ενέργεια και συναισθηματικά τραύματα του παρελθόντος παγιδεύονται στο σώμα. Η βαθιά ενσυνείδητη αναπνοή - ανάσα βοηθά στον καθαρισμό των δύσκολων συναισθημάτων ώστε να φύγουν έξω από το σώμα σας. Με βαθιά αναπνοή και τη συνείδηση στο "τώρα", η εγκλωβισμένη ενέργεια απελευθρώνεται και αυτό επιφέρει μια βαθιά συναισθηματική ανακούφιση. Αυτή η ικανότητα της ανάσας είναι και ο λόγος που τη χρησιμοποιούμε σε κάθε θεραπευτική συνεδρία.


Μετά από όλα αυτά τα απίστευτα οφέλη της ανάσας, θα σου πρότεινα αν αγαπάς τη ζωή, μην πας πουθενά χωρίς τη βαθιά αναπνοή. Και δώσε της όλο το χρόνο που της αξίζει, ώστε να γίνεται ανάσα!


Ευαγγελία Σερέτη


Ενεργειακή Θεραπεύτρια

Βιωματική Μουσικοθεραπεύτρια

Πρακτικός Ενσυνειδητότητας και Ενσυναίσθησης


( Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που με έναν τρόπο με ώθησαν, ή με βοήθησαν να κερδίσω την ενσυνείδητη αναπνοή, την ανάσα μου! )

 


 







Comentários


ANASANA

Επιστήμη

& Τέχνη

ANASANA από την Ευαγγελία Σερέτη

Mail: anasana.gr@gmail.com

Τηλέφωνο: 697-602-4760

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
bottom of page